Storängen, Tillinge

Vid Enköpings rådstuga den 6 maj 1581…..

…avhandlades ett slagsmål på Tillinge Storäng:

Hustru Margit, Olof Perssons hustru, samt Hustru Walborg, Anders Perssons fru, båda från "Humblesta" var inkallade för att de bevittnat slagsmålet. De berättade under ed att de hade slagit följe med Hans Klockare (från Tillinge) på väg hem från staden. På Storängen mötte de tre gluntar som hälsade på dem. Hans Klockare, som var drucken, tilltalade pojkarna men vad han sa hörde inte kvinnorna. Dessa svarade "Hansse tu ärst En skiön" varpå de gick sin väg. När Hans Klockare också kommit en bit på väg sa han: "Skal sådanna Ynglingar fixera En gammal garll", vände om och sprang efter dem. Han fick tag på den äldste av pojkarna och började hugga mot honom med en stor vedyxa. "Glunthen bar vp för sigh med sin yxe Och stegh wndan" men föll omkull. De andra två gluntarna, som såg att Hans kunde /skulle hugga yxan i deras fallne kamrat började kasta sten på klockaren. Det fick Hans Klockare att glömma sitt onda uppsåt och att börja springa undan, förföljd en bit av de två stenkastande pojkarna.

3 veckor efter denna händelse dog Hans Klockare. "Och tå wanckade pestilentie alle städes" står det noterat i ärendet. När han blev sjuk var han ute på "holmanar medh här hansses drengar" i samma socken, för att hugga timmer. Han blev sjuk under dagen och gick till "här Jogan på arnebergh" och bad om att få lov att gå och värma sig i dennes badstuga, eftersom han frös så mycket. Herr Jogan frågade honom då om han varit sjuk länge. Klockaren svarade att han blivit sjuk samma dag och före det hade han inte känt av något ont. Det sistnämda vittnade Per Skräddare om.

Detta vittnesmål tillsammans med de två kvinnornas berättelse föranledde rådsugurätten att i ärendet skriva "wårt stadz breff wppa til tinge wtij Trögden ther gluntarne skulle stå til Rätta". Vidare beskriver man att gluntarna var hemma i "Gåneesta" hos Mickel Olsson samt att två av dem dött vid samma tid som Hans Klockare - kanske dukade de alla alltså under av pesten?

Källa: Enköpings stads tänkeböcker 1540-1595 utgivna av Sven Ljung, häfte 2. 

Tillbaka