Tibble, Tillinge

År 1693 hölls ordinarie vinterting i Åsunda härad ......

... då "föredrog torparen Mats Mårtensson i Snuggbo huruledes hustru Sara Andersdotter i Tibble och Tillinge socken befallt sin tjänstepiga Kierstin Mikelsdotter, att taga något Trollsmör, som satt på en stock, och medan folket var i kyrkan bränna det upp med nio slags ved, sägandes att den som utom byfolket kommer då till gårds intet vara av bästa ullen. Havandes sedan hans hustru Brijta Ersdotter då råkade komma dit ut spritt om henne att hon haver hennes smö. .lycka borta för sig. Hustru Sara tillstod att hon befallt sin piga under predikan uppbränna trollsmöret". Däremot vile hon inte kännas vid att hon beskyllt  grannfrun för trolldom, men tillade lite försmädligt att "även såsom hustru Brijta icke heller neka kunde, att hon om söndagen försummat gå till kyrkan, men däremot intet försummat att gå i by och förnöta tiden med skvaller"...

Hustru Sara blev utfrågad, och man undrade varför hon ville ha detta genomfört på en söndag, och dessutom när folket var i kyrkan? På detta svarade hon, att då "trollsmöret var dit kommit om natten aktade jag intet efter om det var söndagen eller någon annan dag och alldenstund jag ville bränna det, medan det var färskt, och när pigan intet hade att göra". PÅ frågan vem som givit henne lov att utföra detta? Svaret blev, att "det är intet så nytt, eller ovant, och om man där igenom kunde uppenbara, så mycket ont som sker på många orter, tror jag det skulle vara en god gärning".

Häradsrättens dom löd:

"Resloverades: Euruväl hustru Sara Andersdotter förmenar vara lovgivit igenom naturliga medel uppenbara arga människors fördömda konster, var igenom stor synd förövas och både folk och kreatur komma att lida, icke dess mindre såsom hon sådan syssla företagit på en söndag som icke utan någon vantro (?) kan avlöpa, varför prövas skäligt, att hon därför efter den 5 ? p... uti plakatet om eder bör plikta med 4 daler silvermynt och hustru Brijta Ersdotter, för hon försummade kyrkan, efter den 7 punkten om sabbatsbrott med 6 mark silvermynt." Därutöver skulle pigan "som sig till detta arbetet låtit bruka", stämmas av länsman till nästa ting,"och parterna emellan vara ett 20 mark silvermynts vite".

Tillbaka